2009-10-19 15:57:52• hírek • Ferenczi Noémi

Kiváltható az új útlevél

Ünnepélyes keretek között avatták fel hétfőn a biometrikus útlevél készítésére alkalmas rendszert a szatmárnémeti útlevélosztályon.

Az új rendszer bevezetését néhány napos átállási időszak előzte meg, de hétfőtől minden visszazökkent a régi kerékvágásba. Az ügyfeleket a megszokott órarend szerint fogadják. Az avató alkalmából Szatmárnémetibe látogatott Aurel Vasile Sime, az Országos Útlevél-főigazgatóság vezetője. Elmondta, örvendetes, hogy Romániában egyre több helyen vezetik be az új fajta útlevelet és annak ellenére, hogy többe kerül annak kiváltása, jóval biztonságosabb mint a régi típusú, sőt lehetetlen a hamisítása. Megyénk tizenkettedik az országban ahol már átálltak a biometrikus útlevél készítésére. A régi útlevélért körülbelül 200 lej illetéket kellett fizetni, azonban az új csupán öt évig érvényes (a régit tíz évre adták ki) és ennél jóval többe kerül, ugyanis 234 lejes kibocsátási díjat valamint 32 lejes konzuli illetéket kell kifizetni érte.

Egy másik tény ami az új fajta biometrikus útlevél ellen szól, hogy harminc nap alatt készül el. Azért telik ilyen sok időbe, mert a fővárosban állítják ki majd innen postázzák a kész okmányokat.

Azok az állampolgárok, akik szeretnének sürgősen útlevélhez jutni, ideiglenes útlevelet válthatnak ki, mely néhány napon belül elkészül, de csupán egy évig érvényes. Ezek az útlevelek néhány országban nem érvényesek, mint például az Egyesült Államokba. A biometrikus útlevél összesen 50 biztonsági elemet tartalmaz, tizennyolccal többet, mint a régi okmány. Egy másik érdekesség, hogy ultraibolya fényben hazafias versidézetek olvashatók a lapjain.

A hétfői avatón jelen volt Radu Giurca prefektus, Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere, valamint Erdei D. István parlamenti képviselő. Mindannyian dicséretesnek tartják, hogy megyénk az elsők között állt át a biometrikus útlevél készítésére majd kellemes utazást kívántak minden új fajta útlevél tulajdonosának.

Simona Babici, az útlevélosztály vezetője ígéretet tett arra, hogy a jövőben igyekeznek minél gördülékenyebbé tenni az ügyintézést.


Bemutatták az új, biometrikus útleveleket
Bemutatták az új, biometrikus útleveleket


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: